Můj výběr 5 nejlepších letních pneumatik a jak je vybrat? – srovnání 2024

Úplně na začátek bych vám chtěl doporučit podle mě nejlepší volbu a to letní pneumatiky Goodyear EfficientGrip Performance 2. Tyto letní pneumatiky jsou oceňovány odborníky i řidiči a nezruinují váš rodinný rozpočet. Více o tomhle produktu vám řeknu dále v článku, ovšem už teď vám můžu říct, že pokud nevíte, jaké letní pneumatiky vybrat, s Goodyear EfficientGrip Performance 2 nesáhnete vedle.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších letních pneu.

Letní Pneu

Důkladně jsem prozkoumal ty nejlepší letní pneumatiky a sestavil žebříček těch nejkvalitnějších. V tomto článku vám je všechny ukážu a navíc vám řeknu, podle čeho letní pneumatiky vybírat a na co se u výběru zaměřit.

Pokud tedy zrovna vybíráte letní pneumatiky, pak jste na správném místě – po přečtení článku budete mít jasno.

Jak vybrat letní pneumatiky

Než se ale dostaneme k samotným produktům, pojďme si rychle říct, jak přesně letní pneumatiky vlastně vybrat.

  • Ze všeho nejdříve se podívejte na aktuální letní pneumatiky vašeho vozu, případně do velkého technického průkazu, pokud nejste prvním majitelem vozidla. Právě z toho se dá vyčíst, jaké parametry by pneumatiky vašeho vozu měly splňovat.
  • Najdete zde informace o vhodných rozměrech pneumatik, mezi které patří šířka, průměr a boční profil pneumatiky. Dalším z důležitých parametrů je rychlostní index, který udává maximální rychlost, při které je použití daných pneumatik bezpečné. Hmotnostní nebo nosnostní index pak určuje zátěž, jakou pneumatika zvládne.
  • Důležité je také zvážit, v jakých podmínkách nejčastěji jezdíte. Jiné požadavky budou mít malá městská auta, jiné pneumatiky se budou hodit do oblastí s častým deštěm nebo na dálnici. Důležité informace v tomto ohledu přinese energetický štítek. Ten udává, jakou mají pneu vliv na spotřebu, jaká je jejich přilnavost na mokru a jak je to s hladinou hluku. První dva parametry jsou uváděny v podobě písmen od A do E, kdy A značí nejlepší výkon. Hlučnost je udávána 1 až 3 vlnkami, kde jedna vlnka značí nejtišší model.
  • V neposlední řadě přihlédněte také ke vzorku pneumatik. Univerzální volbou jsou pneumatiky s asymetrickým dezénem, které zvládnou jízdu za sucha i za mokra. Symetrický vzor se doporučuje pro tichou jízdu. Do mokra se pak hodí pneu se směrovým dezénem.
  • Důležité je také zmínit, že není dobrým tahem snažit se na pneumatikách za každou cenu šetřit. Jde o vaši bezpečnost a pokud někde platí, že za kvalitu je dobré si připlatit, je to určitě oblast pneumatik. Orientovat se v tomto ohledu můžete podle tříd pneumatik. Ekonomická, nebo také budget třída je vhodná pro nenáročné, quality značí střední třídu a nejvyšším typem je premium segment.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

5) Nexen N'Blue S 205/55 R16 91V

Nejúspornější letní pneu

 

Páté místo mého srovnání patří pneumatikám Nexen N’Blue, kdy si jednu z nich pořídíte za příjemnou cenu okolo 1500 Kč a přitom jde o velmi úspornou volbu. Tomu odpovídají uvedené energetické štítky, kdy je nejlepší třídou A ohodnocena nejen spotřeba paliva, ale i přilnavost za mokra.

Hlučnost je pak ohodnocena třídou B, což je také slušný výkon. Pneumatiky si poradí za sucha i za mokra, mají asymetrický profil a hodí se pro auta typu SUV. K výhodám pneumatik patří také zpevněné ramenní bloky, což oceníte u zatáčení.

Pneu se také mohou chlubit skvělým hodnocením kupujících, kdy je potvrzována jejich nízká hlučnost i spotřeba, dobrý poměr výkonu a ceny a někteří podepisují i dobrou přilnavost za mokra.

4) Continental PremiumContact 7 205/55 R16 91V

Nejlepší do mokra

Pokud bydlíte v horách, kde o srážky není nouze, zaměřte se na čtyřku mého srovnání, tedy pneumatiky Continental PremiumContact 7. Jejich cena lehce přesahuje 2000 Kč a hodí se pro všechny třídy osobních automobilů. 

K jejich zajímavostem patří i to, že obsahují směs RedChili, díky které pro jejich brzdný výkon není potřeba žádné zahřívání. Jak správně tušíte, vzhledem k našemu ocenění mají na štítku u přilnavosti za mokra uvedenou kategorii A, ale skvěle si vedou za každého počasí. 

U spotřeby je to pak kategorie C. V recenzích přihazují kupující spoustu dalších výhod těchto pneumatik, jako je tichý provoz, spolehlivost a potvrzují skvělou přilnavost.

3) Dunlop Sport Bluresponse 195/65 R15 91H

Poměr cena/výkon

Třetí místo obsadil jeden z nejpopulárnějších modelů vůbec, a to pneu Dunlop Sport Bluresponse. Pravidelně se umisťuje mezi Top produkty roku a důvodů je pro to hned několik. 

Jednak je to jeho příznivá cena okolo 1500 Kč i obstojné parametry energetického štítku, kde je jeho spotřeba, hlučnost i přilnavost za mokra označena třídou B. Ale povedené jsou i další parametry. Příkladem jsou inovativní tuhé bloky, které mají pozitivní vliv na brzdnou dráhu. 

Když si projdete recenze kupujících, kterých najdete stovky, zjistíte, že jsou lidé nadšeni z přilnavosti, nízké hlučnosti i jízdních vlastností na mokrém povrchu, na suchu i v zatáčkách.

2) Pirelli Cinturato P7 225/55 R17 97W

Nejlepší letní pneu bez ohledu na cenu

Pokud se příliš nemusíte ohlížet na cenu pneumatik, zaměřte pozornost na druhou příčku srovnání, a to pneumatiky slavné značky Pirelli Cinturato P7. Jednu z nich si pořídíte za cenu zhruba 3200 Kč, ale litovat určitě nebudete. 

Jde o ekologickou pneumatiku, která zajišťuje maximálně bezpečnou jízdu, ale zároveň jí není lhostejné životní prostředí. Dezén pneumatiky je optimalizovaný tak, aby snižoval hlučnost a zajišťoval lepší ovladatelnost při brždění. 

Pneu také mají čtyři drážky pro lepší odvádění vody. Materiál je volen tak, aby nedocházelo k rychlému opotřebení. A jak uvádějí recenze zákazníků, těšit se můžete i na tichý provoz.

1) Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/55 R16 91V

Výběr redakce: oblíbená volba s rozumnou cenou

Za vítěze srovnání jsem zvolil pneu Goodyear EfficientGrip Performance 2, a to hned z několika důvodů. Jde o u řidičů velmi oblíbený model, což potvrzují i desítky kladných recenzí, k tomu jej oceňují i další spousty nezávislých testů a zároveň stojí stále příjemných 2100 Kč. 

Přilnavost za mokra je oceněna třídou A, spotřeba a hlučnost pak třídou B. Krátká brzdná dráha, dlouhá životnost a stabilita za jakýchkoliv podmínek jsou pak dalšími vítanými benefity. Technologie Wet Braking v kombinaci s měkčí směsí usnadňuje odvod vody a kratší brzdnou dráhu tak pocítíte i na mokrém povrchu. 

Lidé pak v recenzích potvrzují jejich dlouhou životnost, oceňují jízdní vlastnosti i tichý provoz. S touto volbou prostě neuděláte chybu.

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář