Můj výběr 5 nejlepších saun a jak je vybrat? – srovnání 2024

Úplně na začátek bych vám chtěl doporučit podle mě nejlepší volbu a to saunu Marimex KIPPIS XL. Tato sauna má skvělou kvalitu a parádní základní příslušenství. Více o tomhle produktu vám řeknu dále v článku, ovšem už teď vám můžu říct, že pokud nevíte, jakou saunu vybrat, s Marimex KIPPIS XL nesáhnete vedle.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších saunách.

  • Jako pátá se umístila sauna Hanscraft Luonto 2 jakožto nejlepší sauna pro páry.
  • Na čtvrtém místě skončil model Hanscraft VASA HS3, nejlepší sauna pro více osob.
  • Jako třetí se umístila sauna Marimex KOTI L, vítěz poměru cena/výkon.
  • A druhý a naprosto nejlepší, pokud nekoukáte na peníze, je Karibu Cuben s předsíní.
  • Já bych vám nejvíce doporučil první místo: kvalitní saunu se super příslušenstvím Marimex KIPPIS XL.
Sauna

Důkladně jsem prozkoumal ty nejlepší sauny a sestavil žebříček těch nejkvalitnějších. V tomto článku vám je všechny ukážu a navíc vám řeknu, podle čeho saunu vybírat a na co se u výběru zaměřit.

Pokud tedy zrovna vybíráte saunu, pak jste na správném místě – po přečtení článku budete mít jasno.

Jak vybrat saunu

Než se ale dostaneme k samotným produktům, pojďme si rychle říct, jak přesně saunu vlastně vybrat.

  • Nejdříve je dobré si ujasnit, jaký typ sauny vlastně hledáte. Pod pojmem sauna si většina z nás představí klasické a populární finské sauny, kterým se budeme také primárně věnovat.
  • Pokud ale vysoké teploty a suchý vzduch zrovna nemusíte, můžete zvolit infrasauny využívající světlo nebo třeba parní saunu.
  • Následně promyslete umístění. Finské sauny můžete umístit jak do interiéru, tak i ven. Velikost sauny se bude odvíjet od toho, v kolika lidech se obvykle hodláte saunovat. K mání jsou sauny pro jednotlivce i 4 a více osob.
  • Pokud jde o vytápění, vybírat můžete mezi elektrickými kamny, kdy budete mít celé saunování prakticky bez práce, a kamny na dřevo, což zaručí autentičtější zážitek, který se do budoucna může vyplatit i po ekonomické stránce.
  • Ohledně materiálu budete mít výběr jednoduchý, vnitřní část bývá vyrobená ze severského smrku, lavice poté s ohledem na malou tepelnou vodivost z osiky, lípy nebo olše.
  • Pozornost věnujte také kvalitní izolaci a ventilaci pro udržování optimální teploty a vlhkosti.
  • V neposlední řadě se dívejte i na výbavu sauny. Hodit se budou zádové opěrky, vědro a naběračka na vodu, ale třeba také světla pro ještě příjemnější zážitek.

5) Hanscraft Luonto 2

Nejlepší sauna pro dvojice

Na páté místo žebříčku se podívejte v případě, že hledáte malou interiérovou saunu pro pár. Model Hanscraft Luonto 2 si můžete pořídit za cenu okolo 32 000 Kč a svým designem a menšími rozměry se bude hodit dokonce i do většího bytu. 

Vnitřní i vnější část sauny je tvořená kanadským smrkem. Vytopit ji můžete až na 90 °C, zvládne to dokonce už za 20 minut, což není vůbec špatné číslo. 

V sauně nechybí vnitřní osvětlení, jen si dejte pozor na to, že součástí dodávky nejsou kamna. Proto nezapomeňte tuto záležitost vyřešit zvlášť.

4) Hanscraft VASA HS3 130142

Nejlepší sauna pro více osob

Jestliže naopak vyhlížíte saunu, kde se budete moci potit s celou rodinou nebo partou přátel, zaměřte se na čtvrté místo žebříčku, saunu Hanscraft Vasa. 

Do této domácí sauny s cenou lehce přes 50 000 Kč se vejde až 5 osob a možná vás potěší i fakt, že je tento model vyroben v České republice. Tvoří jej masivní smrkové dřevo, lavice pak dřevo olšové, aby se vám sedělo maximálně pohodlně. 

Pokud váháte, zda na saunu máte dostatek prostoru, možná se vám bude hodit fakt, že dveře mají levé i pravé otvírání. I v tomto případě jen nezapomeňte, že kamna budete muset dokoupit samostatně.

3) Marimex KOTI L 11100099

Nejlepší poměr cena/výkon

O tom, že sauna za dobré peníze, do které se vejdou i 3 osoby, existuje, vás může přesvědčit trojka mého srovnání, sauna Marimex Koti L. 

Stojí něco málo přes 35 000 Kč a postavit byste ji měli do vnitřních prostor, kde je teplota alespoň 15 °C. Saunu můžete vytopit až na 90 °C, trvat to bude asi 40 až 60 minut.

 Materiál sauny tvoří kvalitní kanadský jedlovec a v balení najdete i saunová kamna s příkonem 4,5 kW, opěrku zad a k tomu základní saunové vybavení, jako je vědro, naběračka nebo teploměr a přesýpací hodiny. To nebývá zrovna zvykem a celkovou výhodnost modelu to tak ještě zvyšuje.

2) Karibu Cuben s předsíní 80796

Nejlepší pro náročné

Druhé místo patří sauně Karibu Cuben s předsíní, která by mohla svým zpracováním nadchnout i náročné zákazníky. Sauna je určena na venkovní použití a její cena lehce přesahuje 142 000 Kč. 

Vejdou se do ní až 3 ležící osoby, které mají k dispozici pohodlná lehátka. Předsíň můžete využít jak k relaxaci, tak i převlékání. Saunu tvoří masivní severský smrk, střecha je pak opatřena rohovými hliníkovými lištami. 

Vedle toho na ní oceníte i jednoduchou montáž, kdy stačí pouze sešroubovat jednotlivé profily. Jen si budete muset navíc pořídit saunová kamna, která nejsou součástí balení.

1) Marimex KIPPIS XL 11100085

Výběr redakce: kvalitní interiérová sauna

První místo patří sauně Marimex Kippis XL, která má podle mě optimální parametry, jimiž by mohla vyhovovat velké většině kupujících. Vejdou se do ní až 3 osoby, je určená do interiéru a její cena se pohybuje okolo 60 000 Kč. 

Vytopit si ji můžete až na 90 °C a použít k tomu kamna s výkonem 6 kW, která jsou rovnou součástí balení. Materiálem je v tomto případě kanadský jedlovec. 

Nadchnout by vás mohlo i základní vybavení sauny, kdy se můžete těšit nejen na opěrky zad, kyblík s naběračkou a lávové kameny, ale i na Bluetooth technologii a stropní osvětlení s barevnou LED terapií.

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář