Můj výběr 5 nejlepších stanů a jak je vybrat? – srovnání 2024

Úplně na začátek bych vám chtěl doporučit podle mě nejlepší volbu a to stan MSR Hubba Hubba NX. Tento stan nabízí vysokou kvalitu za stále dostupnou cenu. Více o tomhle produktu vám řeknu dále v článku, ovšem už teď vám můžu říct, že pokud nevíte, jaký stan vybrat, s MSR Hubba Hubba NX nesáhnete vedle.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších stanech.

  • Jako pátý se umístil High Peak Campo, nejlepší samorozkládací stan.
  • Na čtvrtém místě skončil Coleman Ridgeline 4 Plus jakožto nejlepší rodinný stan.
  • Jako třetí se umístil stan Coleman Darwin 2, vítěz poměru cena/výkon.
  • A druhý a naprosto nejlepší, pokud hledáte vysoce kvalitní expediční stan, je MSR Access 1.
  • Já bych vám nejvíce doporučil první místo: MSR Hubba Hubba NX jakožto zlatá střední cesta takřka pro každého.
Stan

Důkladně jsem prozkoumal ty nejlepší stany a sestavil žebříček těch nejkvalitnějších. V tomto článku vám je všechny ukážu a navíc vám řeknu, podle čeho stan vybírat a na co se u výběru zaměřit.

Pokud tedy zrovna vybíráte stan, pak jste na správném místě – po přečtení článku budete mít jasno.

Jak vybrat stan

Než se ale dostaneme k samotným produktům, pojďme si rychle říct, jak přesně stan vlastně vybrat.

  • Na začátek je důležité si ujasnit, jak často a kde budete stan využívat a kolik osob v něm bude přespávat. Podle toho se rozhodněte pro jeden ze základních typů, kam patří rodinné, expediční a turistické stany, případně pak i stany plážové.
  • Podle počtu osob a podmínek, v nichž budete obvykle stanovat, pak zvolte tvar. Nejčastější je tvar kopule, tedy oblíbené iglů, které rychle a jednoduše složíte, jde zároveň i o modely lehké a stabilní.
  • Jestliže chcete co nejefektivněji využít prostor, zvolte tvar tunelu. Takový stan se ale musí vždy kotvit.
  • Do náročných podmínek se hodí geodetické stany, které jsou však dražší a jejich stavba je složitější.
  • Dále věnujte pozornost materiálům, které udávají to, jak odolný a také těžký stan je. Pro podlážku se nejčastěji používá lehký a pevný nylon, případně polyester. Ten se však v kombinaci s nejrůznějšími úpravami častěji používá na tropiko, tedy vnější plášť stanu, protože je odolnější vůči UV záření.
  • Pokud jde o pruty, tedy nosnou konstrukci stanu, máte na výběr spoustu možností. K nejlevnějším variantám patří laminátové pruty, které ale nevynikají po stránce odolnosti a jsou také těžší.
  • O něco pevnější, ale stále těžší variantou jsou vylepšené laminátové pruty označované jako durawrap či wrapflex.
  • Pro velké rodinné stany se často využívá ocel, která toho zvládne unést opravdu hodně, ale je velmi těžká.
  • Zlatou střední cestou je lehký a odolný dural. U dražších expedičních stanů se využívá skandium nebo karbon.
  • U podlážky a tropika pak věnujte pozornost údaji o vodním sloupci, který udává voděodolnost stanu. Pro běžné podmínky vám bude stačit vodní sloupec okolo 3000 mm, u expedičních stanů budete hledat hodnoty okolo 10 000 mm.
  • Nezapomínejte ale, že vlhkost se vám bude tvořit i uvnitř stanu, a hledejte tak modely s dobrým odvětráváním.
  • A v neposlední řadě je dobré zamyslet se i nad barvou. Ve světlejším stanu vám nebude takové teplo, v tmavších se ale o něco lépe spí.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

5) High Peak Campo

Nejlepší samorozkládací stan

Páté místo mého žebříčku by mělo potěšit všechny, které od spaní ve stanu nejvíce odrazuje složité skládání. Umístil se na něm totiž samorozkládací stan High Peak Campo s cenou necelých 1500 Kč, který může přijít vhod například na letních festivalech, kde není na dlouhé sestavování čas. 

Jak dává cena tušit, jde o jednoduchý stan bez všemožných vychytávek, ale nenáročným uživatelům by mohl sedět. V jedné ložnici se vyspí dvě osoby, rám je ze sklolaminátu, podlaha z polyethylenu, plášť z polyesteru. 

Před lehčím deštíkem vás ochrání vodní sloupec s hodnotou 1500 mm, před otravným hmyzem zase všitá moskytiéra. Stan váží jen 1,5 kg, takže ho můžete vzít takřka kamkoliv.

4) Coleman Ridgeline 4 Plus

Nejlepší rodinný stan

Jestliže se chystáte na kempování s rodinou, zaměřte se na čtyřku mého žebříčku, stan Coleman Ridgeline 4 Plus. S cenou okolo 9000 Kč jde o jeden z nejlepších rodinných stanů na trhu. 

Je určen pro 4 osoby, kterým jsou k dispozici 2 oddělené ložnice pro větší soukromí. Odděluje je hala, kterou můžete využít k odložení nejrůznějších věcí nebo třeba vaření. “Dveře” haly se navíc dají pomocí tyčí zvednout a vytvořit si tak můžete přístřešek s příjemným stínem. Podlážka je tvořená polyethylenem, vnější plášť polyesterem, konstrukce je z laminátu. 

Z toho důvodu je potřeba počítat s trochu větší hmotností, která přesahuje 10 kg. Potěší vás ale snadné složení, které zabere opravdu jen pár minut. Jde o stan u zákazníků velmi oblíbený. Lidé nejvíce oceňují jeho velkorysou velikost i výšku a potvrzují, že jeho složení je opravdu jednoduché.

3) Coleman Darwin 2

Nejlepší poměr cena/výkon

Třetí místo obsadil stan Coleman Darwin 2, který je podle mě parádní volbou, pokud je vaší prioritou dostatečná kvalita za nízkou cenu. Stojí něco málo přes 2000 Kč, vyspí se v něm 2 osoby a hodit se tak bude občasným a méně náročným turistům. 

Má oblíbený kopulovitý tvar, snadno sestavitelnou konstrukci ze sklolaminátu, podlážku z polyethylenu a tropiko z polyesteru. Vodní sloupec 3000 mm zvládne i nepřízeň počasí, ochrana tkaniny UVGuard se zase bude hodit v horkém létě, stejně jako dva ventilační otvory. 

Před ložnicí je i menší předsíňka, která poslouží k uložení batohů. Podle kupujících v recenzích zvládne i bouřku, chválí si dobré odvětrávání a skvělou cenu. Jen se podle některých svými rozměry příliš nehodí pro vyšší osoby.

2) MSR Access 1

Pro náročné expedice

Stříbrná příčka patří expedičnímu stanu MSR Access 1, který vás může doprovázet i na náročných zimních výletech za dobrodružstvím a hodí se tak pro skialpinisty, lyžaře i pěší turisty. Stojí zhruba 16 000 Kč, za tuto cenu toho ale nabídne hodně. 

Má kopulovitý tvar, je určen pro jednu osobu a jeho konstrukce Xtreme Shield je uzpůsobená tak, aby zvládla i silný vítr nebo sníh. Tropiko i podlážku tvoří ripstop nylon s polyuretanovým zátěrem, tyče jsou z kompozitního materiálu Easton® Syclone™. 

Nechybí propracovaná tepelná izolace a větrací otvory zamezující kondenzaci. A v nepříznivém počasí oceníte, že stan bude stát během pár okamžiků díky spojeným prutům. Zmínit musíme i nízkou váhu 1,6 kg, takže nebude problém stan nosit na zádech.

1) MSR Hubba Hubba NX

Výběr redakce: zlatá střední cesta 

První místo patří stanu MSR Hubba Hubba NX, který je podle mě kvalitní volbou a nabízí skvělé vlastnosti za stále přijatelnou cenu okolo 12 000 Kč. I když ho nebudete využívat několikrát do roka, má předpoklady k tomu vám vydržet opravdu dlouho. Má tvar kopule, dva vchody a jednu ložnici, ve které se vyspí 2 osoby. 

Propracovaný systém stavby umožňuje nejen rychlé složení, ale postavit můžete stan i jako přístřešek. Navíc je samonosný, takže se nemusíte zabývat kotvením. Stan má podlahu opatřenou Durashield úpravou, zbytek je z odolného nylonu. Další doménou stanu je jeho hmotnost, která je pouhých 1,54 kg, takže vás nebude limitovat na žádné výpravě. 

Přitom je maximálně odolný, ať už se podíváme na napínací poutka nebo zesílené švy v důležitých částech. A nechybí mu ani odvody dešťové vody. Není divu, že pro něj mají kupující jen slova chvály a oceňují kvalitu zpracování, spoustu užitečných vychytávek, kvalitní odvětrávání i nízkou hmotnost.

Užitečné odkazy

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář