Můj výběr 5 nejlepších karimatek a jak je vybrat? – srovnání 2024

Úplně na začátek bych vám chtěl doporučit podle mě nejlepší volbu a to karimatku Therm-a-Rest Trail Lite. Tato samonafukovací karimatka je populární volbou mnoha cestovatelů a má příjemnou cenovku. Více o tomhle produktu vám řeknu dále v článku, ovšem už teď vám můžu říct, že pokud nevíte, jakou karimatku vybrat, s Therm-a-Rest Trail Lite nesáhnete vedle.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších karimatkách.

Karimatka

Důkladně jsem prozkoumal ty nejlepší karimatky a sestavil žebříček těch nejkvalitnějších. V tomto článku vám je všechny ukážu a navíc vám řeknu, podle čeho karimatku vybírat a na co se u výběru zaměřit.

Pokud tedy zrovna vybíráte karimatku, pak jste na správném místě – po přečtení článku budete mít jasno.

Jak vybrat karimatku

Než se ale dostaneme k samotným produktům, pojďme si rychle říct, jak přesně karimatku vlastně vybrat.

  • Při výběru se odrazte od toho, co od své karimatky čekáte, a jak často a kde ji budete používat. To vám pomůže zvolit vhodný typ.
  • Tím nejběžnějším jsou pěnové karimatky, které mají poměrně univerzální využití, dobrou cenu a patří k odolnějším. Nenabízejí ale takový komfort a nevynikají ani po stránce skladnosti.
  • V těchto ohledech si daleko lépe vedou karimatky samonafukovací a nafukovací. Kromě toho také skvěle izolují od země a vyrovnají i terénní nerovnosti. Z jejich podstaty ale musíte být při zacházení s nimi opatrnější, poškození může vzniknout poměrně snadno.
  • A jaký z těchto typů bude vhodnější? Samonafukovací karimatky vám usnadní práci s nafukováním, ty nafukovací jsou ale obvykle skladnější a lehčí, což oceníte, pokud budete karimatku nosit celý den v batohu.
  • Od zvoleného typu se pak odvíjí i materiál. U pěnových karimatek se setkáte s materiálem EVA, případně levnějším polyetylenem, který má ale horší izolaci.
  • U nafukovacích karimatek je to nejčastěji PU pěna s membránou na povrchu. Pozornost věnujte i rozměrům karimatky, které by měly být o něco větší než vaše postava. Místo mohou ušetřit modely anatomicky kopírující tvar těla, které jsou v ramenech širší a užší v oblasti nohou.
  • Pokud jde o tloušťku karimatky, platí, že čím větší bude, tím větší bude i nabízený komfort, ale zároveň se k ní pojí i horší skladnost.
  • Důležitým faktorem při výběru je koeficient R, tedy R-value, který uvádí izolační schopnosti karimatky. Čím vyšší číslo má, tím lepší jsou izolační schopnosti.
  • Můžete si tak najít vhodnou karimatku podle ročního období, ve kterém nejčastěji vyrážíte za dobrodružstvím. Letní karimatky mívají koeficient R1 nebo R2, ty určené do extrémního a chladného počasí pak R6 a více.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

5) Therm-a-Rest Z-Lite SOL

Nejlepší pěnová karimatka

Páté místo patří klasické pěnové karimatce Therm-a-Rest Z-Lite SOL s příjemnou cenou okolo 1200 Kč. Je vhodná pro třísezónní použití, takže ji můžete využívat od jara do podzimu, a na cestách oceníte její skladnost a nízkou hmotnost, která jen lehce přesahuje 400 g. 

Tepelný koeficient je v tomto případě 2, protože je ale karimatka opatřená speciální vrstvou ThermaCapture odrážející teplo zpět k tělu a prohlubně v karimatce udržují teplý vzduch, nemusíte se izolačních schopností obávat. 

Výčnělky zase nabízejí větší komfort při spánku. Karimatka je pro své vlastnosti u zákazníků velmi oblíbená, což potvrzují i desítky kladných recenzí. V nich lidé potvrzují dobré izolační schopnosti, skvělou skladnost i pohodlí při spánku.

4) Therm-a-Rest NeoAir UberLite

Nejlehčí karimatka

Čtvrté místo patří karimatce Therm-a-Rest NeoAir UberLite, která patří k těm nejlehčím karimatkám na trhu. Stojí něco málo přes 5000 Kč a pokud řešíte na svých výletech každý gram, potěší vás tím, že díky materiálu 15D Nylon váží méně než 250 g. 

Jde o nafukovací třísezónní model, který vám ale díky výšce 6,4 cm po nafouknutí nabídne při spánku perfektní komfort, ať už trávíte noc kdekoliv. S nafukováním i vyfukováním nebudete mít příliš práce, o což se stará inovativní ventil WingLock zajišťující lepší proudění vzduchu. 

Přestože je karimatka tvořená odolnými materiály, na cestách vás může potkat cokoliv a hodit se tak může i polní sada na opravy, kterou najdete přímo v balení. Není divu, že mají dobrodruzi pro karimatku jen slova chvály. Označují ji jako luxusní, oceňují vylepšený ventil a uvádějí, že její váha je až neuvěřitelně nízká.

3) Zulu Alex

Nejlepší poměr cena/výkon

Jestliže nejste zrovna nároční, ale hodilo by se vám mít doma karimatku na občasné využití s dobrou kvalitou i cenou, zaměřte se na trojku mého srovnání, nafukovací karimatku Zulu Alex. 

Nebude vás stát více než 1000 Kč, a přitom vás svými vlastnostmi nezklame. Váží jen 450 g, což je rozhodně skvělé číslo, má slušnou tloušťku 5 cm a její dutinová konstrukce zajistí dostatečný komfort, stabilitu i dobré tepelné vlastnosti. 

Tepelný odpor je tu 1,6, což by mohlo pro použití v běžných podmínkách stačit, případně můžete tuto vlastnost vylepšit alufolií. Lidé k tomu v recenzích dodávají, že karimatku lze snadno nafouknout i vyfouknout a označují ji za velmi pohodlnou. Někteří jen uvádějí, že je povrch karimatky lehce klouzavý.

2) Therm-a-rest NeoAir XTherm NXT Max

Nejlepší do extrémních podmínek

Pokud vaše cesty často vedou do chladných oblastí, kde není o sníh a led nouze, bude se vám hodit karimatka Therm-a-rest NeoAir Xtherm NXT Max, druhé místo mého srovnání. Její tepelný koeficient je totiž 7,3 a je tak určená třeba i alpinistům a fanouškům zimních přechodů. 

Po nafouknutí je její tloušťka 7,6 cm, přesto karimatka díky použitým technologiím váží jen 650 g a v batohu vám zabere minimum místa. Vedle toho, že zvládá perfektně tepelnou izolaci, si umí poradit i s náročnějším terénem, a to díky materiálu 70D Ripstop Nylon. 

Vylepšený ventil WingLock pak znamená ještě rychlejší nafukování i vyfukování. V recenzích si lidé pochvalují i praktické balení s obalem a záplatami, jsou nadšení z tepelné izolace a jeden z kupujících zmiňuje, že je karimatka oproti svým předchůdcům méně hlučná.

1) Therm-a-Rest Trail Lite

Výběr redakce: populární samonafukovací karimatka 

Prní místo žebříčku patří karimatce Therm-a-Rest Trail Lite, která je populární volbou spousty cestovatelů. Důvodem jsou skvělé vlastnosti a stále příznivá cena okolo 2000 Kč. 

Tato samonafukovací třísezonní karimatka má tloušťku 3,8 cm a skvělý tepelný koeficient 3,2. Nadchne vás i svým expanzním paměťovým jádrem, které se o nafukování postará takřka za vás. Vám už bude stačit karimatku jen trochu přifouknout. 

Na cestách oceníte zvýšenou odolnost spodní strany proti poškození. Váha je sice o něco vyšší než u některých nafukovacích modelů, ale 740 g je stále dobré číslo. Poměr funkčnosti, životnosti a ceny je podle kupujících skvělý, pochvalují si i tepelnou izolaci a vysoký komfort.

Užitečné odkazy

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář