Můj výběr 5 nejlepších elektrických pečicích troub a jak je vybrat? – srovnání 2024

Úplně na začátek bych vám chtěl doporučit podle mě nejlepší volbu a to elektrickou pečicí troubu Gorenje. Tato elektrická pečicí trouba je díky skvělým funkcím a stále příznivé ceně ideální volbou pro většinu domácností. Více o tomhle produktu vám řeknu dále v článku, ovšem už teď vám můžu říct, že pokud nevíte, jakou elektrickou pečicí troubu vybrat, s Gorenje nesáhnete vedle.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších elektrických pečících troubách.

Elektricka Trouba

Důkladně jsem prozkoumal ty nejlepší elektrické pečicí trouby a sestavil žebříček těch nejkvalitnějších. V tomto článku vám je všechny ukážu a navíc vám řeknu, podle čeho elektrickou pečicí troubu vybírat a na co se u výběru zaměřit.

Pokud tedy zrovna vybíráte elektrickou pečicí troubu, pak jste na správném místě – po přečtení článku budete mít jasno.

Jak vybrat elektrickou pečicí troubu 

Než se ale dostaneme k samotným produktům, pojďme si rychle říct, jak přesně elektrickou pečicí troubu vlastně vybrat.

  • Nejprve si ujasněte, kde bude vaše trouba stát. Na výběr jsou vestavné trouby, pro které už musíte mít v kuchyni přesně dané místo a jejich instalace je o něco náročnější, a volně stojící trouby, které můžete postavit takřka kamkoliv a obvykle jsou o něco levnější.
  • Pokud bojujete s místem, k dostání jsou také mini trouby. Ty se mohou hodit například pro občasné použití například na chalupě.
  • Dívejte se i po kapacitě. Pro čtyřčlenné rodiny je obvykle dostatečný vnitřní objem okolo 70 litrů.
  • Dále vybírejte optimální typ trouby. Rozhodnout se můžete pro troubu s klasickým horním a spodním ohřevem, oblíbenější volbou jsou ale dnes trouby horkovzdušné, které díky topnému tělesu a ventilátoru rozhání teplo rovnoměrně po celé troubě.
  • Pečení s nimi je tak nejen rovnoměrné, ale i úspornější, na druhou stranu jsou tyto trouby o něco dražší.
  • Ještě více si připlatíte za trouby s parním pečením. Ty umožňují zdravější pečení, kdy si potraviny zachovávají více živin a výsledek je šťavňatější.
  • Dále se dívejte i po příkonu a energetickém štítku, díky čemuž si můžete spočítat spotřebu. Energetická třída je označována písmeny a pokud hledáte co nejúspornější model, mělo by na štítku být písmeno A, ideálně opatřené znaménky plus.
  • Předem si prohlédněte také ovládání. K dispozici jsou trouby s dotykovým ovládáním, ale i modely s otočnými kolečky. Je tak na vás, jaké variantě dáte přednost.
  • Důležitou roli hraje u elektrické trouby čištění. To vám nejvíce usnadní pyrolýza, kdy se trouba zahřeje na 500 stupňů a všechny nečistoty se spálí, případně katalýza, kdy nečistoty vstřebává speciální obložení. Trouby s těmito funkcemi se označují za samočisticí. Některé modely pak disponují alespoň parním čištěním, které vám údržbu usnadní.
  • V neposlední řadě se zaměřte na nabízené funkce a programy. Hodit se může časovač, udržování teploty, funkce rychlého předehřátí, některé trouby je pak možné ovládat pomocí mobilní aplikace.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

5) Sencor SEO 3250BK

Nejlepší mini trouba

Páté místo žebříčku je tu pro všechny, kdo se z nejrůznějších důvodů poohlížejí po volně stojící a co nejmenší troubě. Dosadil jsem na něj mini troubu Sencor SEO s cenou okolo 4000 Kč, která najde uplatnění na chatách, v kancelářích i menších bytech. 

Jde o multifunkční model, který funguje jako horkovzdušná trouba a umí i ohřívat, grilovat, zapékat nebo rozmrazovat. Celkem disponuje 9 programy, objemem 35 litrů a výkonem 1700 W. 

Vedle toho si ale můžete nastavit troubu i manuálně a vybrat si z teplotního rozpětí od 30 do 230 °C. Lidé si ji v recenzích ve velkém pochvalují a jsou nadšení z bohatého příslušenství a jednoduchého ovládání na dotykovém displeji.

4) Siemens HS636GDS2

Nejlepší parní trouba

Čtvrté místo žebříčku obsadila trouba Siemens, kterou považuji za jednu z nejlepších možností, pokud hledáte parní troubu. Pořídit si ji můžete za cenu okolo 27 000 Kč a jde o vestavný model. 

Vnitřní objem trouby je 71 litrů a potěší hned 13 různými způsoby ohřevu. 4D horký vzduch se postará o to, že je teplo rozložené opravdu rovnoměrně, nechybí ani možnost eco ohřevu, pomalého vaření, ohřívání nebo program kynutí. Nastavit můžete teploty od 30 °C do 250 °C, vše ovládáte skrze dotykový displej. 

Péct můžete na 5 výškových úrovních. Pokud jde o čištění, k dispozici je katalytické čištění zadní stěny a hydrolytické čištění. Lidé si v recenzích pochvalují dostatečně velkou nádržku na vodu, tichý chod a spoustu moderních vychytávek.

3) WHIRLPOOL OAKZ9 6200 CS IX

Nejlepší poměr cena/výkon

Třetí místo obsadila trouba Whirlpool, která je vítězem v poměru cena/výkon a potěší všechny nepříliš náročné uživatele. Jde o vestavný model s cenou okolo 8000 Kč a objemem 73 litrů. Navzdory poměrně nízké ceně ale disponuje hned několika šikovnými funkcemi. 

Díky funkci Cook3 můžete v troubě připravovat hned tři pokrmy zároveň bez toho, aby se smíchaly jejich vůně, a technologie 6. smysl zase dokáže odhadnout vhodnou délku a teplotu pečení pro perfektní výsledky. 

Umí také pracovat bez předehřívání a šetřit tak energii, což v kombinaci s energetickým štítkem A+ znamená dobré zprávy pro rodinný rozpočet. Není tak divu, že na troubu najdeme prakticky samé pozitivní recenze, v nichž lidé oceňují také design, parní čištění a tichý chod.

2) Bosch HBG675BB1

Nejlepší pro náročné

Druhé místo obsadila horkovzdušná trouba Bosch, která svými funkcemi a moderními technologiemi nadchne i ty nejnáročnější. Její cena se pohybuje okolo 17 000 Kč a jde o vestavnou troubu s objemem 71 litrů. 

Jídlo se vám vždy vydaří na jedničku díky 10 přednastaveným automatickým programům, funkce 4D horký vzduch se postará o rovnoměrné rozložení tepla. Nastavit můžete teploty od 30 °C do 300 °C, nechybí funkce udržování teploty, stupeň pro pečení pizzy nebo předehřívání. Péct můžete dokonce na pěti různých úrovních. 

Vše ovládáte pomocí přehledného ovládacího prstence. A protože trouba zvládá pyrolytické čištění, stačí vám jen setřít zbytky nečistot. Právě samočištění si lidé vychvalují i v recenzích. Kromě toho oceňují i přesné nastavení teploty a spoustu funkcí.

1) Gorenje BOSX6747A01BG

Výběr redakce: model pro každého

Vítězem se stává trouba Gorenje, která je podle mě skvělou volbou pro většinu domácností, které hledají kvalitní kousek za stále dostupnou cenu. Ta se pohybuje okolo 11 000 Kč. 

Jde o vestavnou troubu s více než dostatečným objemem 77 litrů. Ten můžete využít na maximum, protože se uvnitř nemísí pachy a můžete tak péct více pokrmů naráz. Vnitřek trouby je upraven tak, aby zajišťoval co nejrovnoměrnější cirkulaci vzduchu. K dispozici vám budou také automatické pečicí programy, abyste se nemuseli o nic starat. 

K dalším plusům trouby můžu zařadit i extrémně rychlý předehřev, kdy 200 ˚C dosáhne už za 5 minut. A některé může potěšit i zajímavá funkce AirFry, která umí připravit křupavé pokrmy i bez tuku. Lidé k tomu dodávají, že se trouba jednoduše ovládá a jeden z uživatelů zmiňuje, že také skvěle izoluje.

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář