Můj výběr 5 nejlepších krosen a jak je vybrat? – srovnání 2024

Úplně na začátek bych vám chtěl doporučit podle mě nejlepší volbu a to krosnu Osprey Kestrel II. Tato krosna je univerzální a vysoce kvalitní a přitom má stále příjemnou cenu. Více o tomhle produktu vám řeknu dále v článku, ovšem už teď vám můžu říct, že pokud nevíte, jakou krosnu vybrat, s Osprey Kestrel II nesáhnete vedle.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších krosnách.

  • Jako pátá se umístila krosna Osprey Kyte, nejlepší model pro ženy.
  • Na čtvrtém místě skončila krosna Pinguin Explorer jakožto nejlepší volba s objemem nad 60 litrů.
  • Jako třetí se umístila krosna Doldy Avenger, vítěz poměru cena/výkon.
  • A druhý a naprosto nejlepší, pokud hledáte vysoce odolnou krosnu, je Hyperlite Mountain Gear 2400 Junction.
  • Já bych vám nejvíce doporučil první místo: Osprey Kestrel II, skvělou univerzální krosnu pro každého.
Krosna

Důkladně jsem prozkoumal ty nejlepší krosny a sestavil žebříček těch nejkvalitnějších. V tomto článku vám je všechny ukážu a navíc vám řeknu, podle čeho krosnu vybírat a na co se u výběru zaměřit.

Pokud tedy zrovna vybíráte krosnu, pak jste na správném místě – po přečtení článku budete mít jasno.

Jak vybrat krosnu

Než se ale dostaneme k samotným produktům, pojďme si rychle říct, jak přesně krosnu vlastně vybrat.

  • Na začátek je dobré odrazit se od toho, pro koho krosnu kupujete. Spousta z nich se dá označit jako unisex, ale existují i speciální dámské krosny, které jsou menšímu ženskému tělu uzpůsobené užšími ramenními popruhy či tvarem bederního pásu.
  • Stejně tak najdete i krosny pro děti, které také zohledňují specifika dětské postavy a uzpůsobeny jsou dětem i z hlediska designu.
  • Dalším parametrem, na který se budete nejspíš dívat ze všeho nejdřív, je velikost, respektive objem krosny. Ten vybírejte podle účelu. Na jednodenní výlet vám bude stačit krosna s objemem do 35 litrů, na víkend nebo několikadenní výpravu bude optimální volbou krosna s velikostí od 40 do 60 litrů. Na náročnější treky, které se mohou protáhnout až na týdny, pak zvolte krosny s objemem okolo 70 litrů nebo více.
  • Následně se zaměřte na nosný systém krosny, který má velký vliv na výsledný komfort. Až 80 % hmotnosti spočívá na bederním pásu. Nemělo by mu tak chybět polstrování, aby vás netlačil, a pevná a nastavitelná přezka.
  • Podobně by tomu mělo být i u ramenních popruhů, které by měly být anatomicky tvarované a s nastavitelnou délkou. Při chůzi nejspíš oceníte i hrudní popruh pro lepší fixaci.
  • Celý zádový systém by pak měl být dobře odvětrávaný, což většinou zajišťuje síťovina, případně hladká potahová látka.
  • Tím se dostáváme k materiálům, které by v případě krosny měly být lehké a odolné proti opotřebení i vlhkosti. Velmi oblíbeným materiálem je Cordura, případně Cortex nebo Plastex.
  • Zaměřte se také na to, aby měla krosna zesílené a pogumované dno, které nese největší zátěž, a navíc přichází do styku se zemí.
  • Z praktického hlediska se dívejte na uspořádání kapes. Vhodnou volbou u větších krosen je dvoukomorové provedení, kdy můžete případně obě komory propojit v jednu velkou.
  • Sledujte i způsob plnění, tedy to, zda do krosny věci skládáte vrchem, nebo z přední části. Především pokud rádi vyrážíte na delší cesty, se pak zaměřte i na praktické vychytávky, jako je popruh na karimatku, snadný přístup k vodě nebo přední kapsička na věci, které potřebujete mít nejčastěji po ruce.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

5) Osprey Kyte 38l

Nejlepší dámská krosna

Páté místo patří krosně Osprey Kyte, která se řadí k nejlepším variantám krosen pro ženy. Její cena se pohybuje lehce přes 4000 Kč a nabízí to hlavní, co od turistického batohu očekáváte, tedy pohodlí, odolnost a praktičnost. 

Poskytne vám objem 38 litrů, je tvořena z recyklovaného nylonu a k tomu je ještě opatřena DWR úpravou pro lepší odolnost vůči vodě. Zádový systém AirScape si můžete nastavit podle délky trupu a k tomu zajišťuje perfektní odvětrávání. Krosna disponuje dvěma komorami, nechybí síťovinové kapsy po stranách nebo kapsy na drobnosti na bederním pásu. 

Z praktických vychytávek oceníte integrovanou pláštěnku, přihrádku na spacák, popruhy na karimatku nebo možnost uchycení trekových holí. S touto krosnou tak zvládnete každý jednodenní výlet i víkendové dobrodružství.

4) Pinguin Explorer 60l

Nejlepší krosna nad 60 litrů

Jestliže hledáte krosnu s opravdu velkým objemem, zaměřte se na čtyřku mého srovnání, model Pinguin Explorer. Tato krosna vám nabídne hned 60 litrů prostoru, a to za cenu lehce přes 3000 Kč. 

Vyrazit s ní tak můžete i na delší výlety, při kterých se neobejdete bez nejrůznějšího vybavení. K dispozici vám krosna dá dvě komory, které můžete jednoduše propojit v jednu. Víko batohu navíc můžete odepnout a využít třeba jako tašku přes rameno. Při tomto objemu oceníte, že se do krosny můžete dostat hned čtyřmi různými cestami a vše vám tak bude rychle dostupné. 

Čeká tu na vás výškově nastavitelný zádový systém s polštářky pro efektivní odvětrávání i optimální rozložení váhy. V oblasti ramen a beder pak najdete i balanční popruhy pro ještě lepší uchycení na těle. Lidé jsou nadšeni z množství kapes i kvalitního zpracování.

3) Doldy Avenger 30l

Nejlepší poměr cena/výkon

Jestliže nepatříte k zapáleným turistům a stačí vám jednoduchý model za dobré peníze, zkuste se podívat na trojku mého srovnání, krosnu Doldy Avenger. 

Vaše může být za cenu okolo 1800 Kč a s objemem 30 litrů ji využijete na spoustu kratších výletů. Jde o jednokomorový batoh, který disponuje jednou vnitřní a jednou venkovní kapsou a k tomu bočními kapsami na lahev nebo hůlky. 

K tomu mu nechybí smyčka pro vysokohorské náčiní a na dně krosny najdete pláštěnku. Zádový systém zajistí dobré odvětrávání a k tomu se můžete těšit i na balanční popruhy pro ještě lepší padnutí.

2) Hyperlite Mountain Gear 2400 Junction 40l

Nejlepší do náročného terénu

Druhé místo je tu pro všechny, kdo potřebují, aby batoh skutečně něco vydržel. Umístila se na něm krosna Hyperlite Mountain Gear 2400 Junction, kterou si můžete pořídit za zhruba 9000 Kč. Má objem 40 litrů, což z ní dělá skvělého parťáka především pro kratší přechody. 

Vydat se s ní ale můžete do jakéhokoliv terénu. Potěší vás tím, že se řadí mezi ultralehké batohy a váží jen 853 gramů. Využít můžete vnitřní a přední kapsu a k tomu dvě boční a dvě bederní kapsy. 

Na cestách oceníte i nepromokavost krosny a opravdu vysokou odolnost díky revolučnímu materiálu Dyneema. Z vychytávek se můžete těšit na poutka pro připevnění cepínu, prostor pro hydrovak a poutko pro jeho připevnění.

1) Osprey Kestrel II 48l

Výběr redakce: univerzální a kvalitní volba

První místo patří krosně Osprey Kestrel II, která je podle mě skvělou volbou do skoro každé domácnosti. Pořídit si ji můžete za cenu okolo 4500 Kč a její objem 48 litrů ji dělá dostatečně univerzální pro širokou škálu výletů. 

Krosna disponuje dvěma oddělitelnými komorami a do hlavního prostoru se můžete dostat jak vrchem, tak i skrze postranní zip. Dále vám budou k dispozici dvě boční, dvě bederní a dvě kapsy na víku. Využít můžete popruhy k připevnění holí nebo cepínů. Batoh je tvořen recyklovaným nylonem s vodoodpudivou DWR úpravou. 

Umožňuje upravení délky trupu zádového panelu, nechybí kompresní popruhy na stranách nebo integrovaná pláštěnka. Lidé si v recenzích pochvalují, že batoh na zádech dobře sedí, je kvalitně zpracovaný, má dostatek kapes a přitom jej stále hodnotí jako lehký.

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář